Štrajk v Slavia TOOLS nebude, odborári sa s vedením dohodli

01.05.2012 Detva

Detva 1. mája (TASR) - Ostrý štrajk v strojárskej spoločnosti Slavia TOOLS Detva, ktorý na stredu, 2. mája avizovali tamojší odborári, sa podarilo zažehnať. Zainteresované strany sa dnes dohodli na znení novej kolektívnej zmluvy s tým, že došlo aj ku kompromisu ohľadom mzdových požiadaviek pre zamestnancov.

"Dohodli sme sa na plošnom zvýšení tarifných miezd o sedem percent, plus každý zamestnanec získa v platovom rozpätí štyri eurá," povedal TASR predseda odborov PPS Detva Stanislav Ľupták. Znamená to, že zvýšenie mzdy bude v priemere o približne 50 eur. "Za mesiac apríl dostanú navyše všetci mimoriadné jednorazové vyrovnanie v priemere 140 eur," dodal Ľupták.

"Som rád, že nakoniec došlo k dohode a štrajk sme mohli zrušiť," uviedol Ľupták ďalej. S vyjednanými podmienkami je spokojný, keďže sa podarilo dosiahnuť takmer rovnaké benefity ako v prípade PPS Group.

Odborári v PPS Detva vyhlásili štrajk vo firme Slavia TOOLS na 2. mája pred týždňom potom, ako stroskotávali rokovania o novej kolektívnej zmluve s vedením firmy. Jednania sa nepodarilo uzatvoriť predovšetkým v otázke zvyšovania platov. Odborári chceli zvýšenie tarifných miezd o 11,25 percenta, návrh vedenia spoločnosti bol zvýšenie o 4,5 percenta. Firma pri tom zamestnáva 212 ľudí.

Novú kolektívnu zmluvu s PPS Group uzatvorili odborári v piatok, 27. apríla. Podľa Ľuptáka s vedením spoločnosti sa dohodli na zvýšení tarifných miezd o šesť percent. Navýšenie sa dotkne aj výkonnostných odmien i platového rozpätia. V priemere sa tak mesačná mzda zvýši o takmer 50 eur. "Navyše, každý zamestnanec PPS Group dostane v máji jednorazovú odmenu od 100 do 160 eur," dodal šéf odborov. PPS Group zamestnáva asi 1400 ľudí.

Detvianski odborári boli od začiatku apríla kvôli neuzatvorenej kolektívnej zmluve v štrajkovej pohotovosti. Na podporu svojich požiadaviek pri kolektívnom vyjednávaní absolvovali 5. apríla aj protestný pochod mestom.
 

Vyberte región